Nieuwsbrief asbest 2017

Nieuwsbrief asbest 2017

Geplaatst op 2 februari 2017

ASM Asbestsanering en milieutechniek B.V. heeft veiligheid en kwaliteit hoog in het vaandel. Daarom vinden wij het ook van belang om niet alleen bij onszelf de kennis op pijl te houden, maar deze kennis te delen met onze partners en samenwerkende partijen. En natuurlijk iedereen die geïnteresseerd is in de huidige stand van zaken betreffende asbest.

Brand in Benningbroek Noord-Holland

Ieder jaar kan deze nieuwsbrief geopend worden met een grote asbestbrand die in het jaar daarvoor heeft plaatsgevonden. Op 31 December 2016 heeft een hevige brand een aantal grote loodsen verwoest in Benningbroek Noord-Holland. Een gebied van zo’n 5 à 6 hectare is besmet geraakt en moet door middel van handpicking opgeruimd worden. Meerdere omwonende gezinnen moesten hun woning verlaten en konden een tijdlang niet terugkeren. U kunt de beelden terug kijken op de site van Hart van Nederland. Het grote dilemma in dit soort situaties is dat iedereen verantwoordelijk is voor zijn eigen perceel. De bewoners draaien dus zelf op voor de schoonmaakkosten en moeten deze met behulp van hun eigen verzekering proberen te verhalen op de veroorzaker van het probleem. Dat zijn vervelende financiële trajecten waar je waarschijnlijk niet op zit te wachten.

2016 een mooi jaar voor ASM BV

2016 was voor ASM BV een mooi jaar. Door in te zetten op kwaliteit, functionaliteit en het op de juiste wijze afstemmen van ASM BV’s mogelijkheden op de wensen van de klanten, heeft ASM BV in 2016 een groei doorgemaakt die in overeenstemming is met de investeringen van de voorgaande jaren. Dat inzetten op kwaliteit loont, blijkt ook wel uit de opdrachten die wij in 2016 hebben uitgevoerd. Woningstichtingen, onderhoudsbedrijven, aannemers en particulieren hebben ons opdracht gegeven om mooie en soms zeer gecompliceerde opdrachten uit te voeren. Graag verwijs ik u dan naar een aantal referenties van de opdrachten die wij in 2016 hebben uitgevoerd.

Nieuwe regels asbestverwijdering

Op 1 Juli 2014 zijn de toegestane grenswaarden van Chrysotiel bijgesteld van 10.000 vezels/m³ naar 2.000 vezels/m³. Men wilde in 2014 de grenswaarden van Amfibolen bijstellen van 10.000 vezels/m³ naar 300 vezels/m³. Omdat dat toen en nu technologisch gezien niet haalbaar was en is, besloot men om de grenswaarden voor Amfibolen op 10.000 vezels/m³ te houden, maar om deze in de loop van de tijd aan te passen naar een gelijkwaardige grenswaarde als die van het Chrysotiel.

Deze aanpassing is vanaf 1 Januari 2017 ingegaan. Vanaf deze datum mogen er dus bij de Amfibolen niet meer dan 2000 vezels voorkomen per kubieke vierkante meter in de klasse 2, 2A. Dit geldt ook voor ruimtes waarin zowel Chrysotiel als Amfibolen vezels voorkomen. Als deze tezamen over de 2000 vezels/m³ komen zal dat bepalend worden in welke klasse deze sanering gaat vallen. De klasse 2A is ter vervanging van de klasse 3 gekomen. De voorwaarden waaraan men moet voldoen om de saneringen in een containment klasse 2A uit te voeren zijn aanzienlijk kostbaarder dan voorheen in de klasse 3. Maar de buitensaneringen in een klasse 2A zijn weer eenvoudiger op dit moment.

Heeft u vragen over deze kosten of aanpassingen dan kunt u natuurlijk altijd contact opnemen met ASM BV. Alle nieuwe aanpassingen zijn terug te vinden in de Staatscourant van 23 November 2016.

Stijgende melkprijs

frieslandcampinaIn Augustus 2016 was de melkprijs bij Friesland Campina nog 25 cent per kilo melk. Op het moment van dit schrijven (februari 2017) is dit bedrag 34.5 cent per kilo melk (meer informatie). Agrariërs zijn een doelgroep die de afgelopen jaren flink last hebben gehad van de wereldwijde ontwikkelingen en het is dan ook mooi dat het er momenteel weer wat rooskleuriger uitziet. Wij hopen dan ook dat de agrariërs in 2017 een mooi jaar mogen beleven.

Agrariërs zijn ook degene die de meeste asbesthoudende golfplaten in Nederland op hun panden hebben. Met het verbod op asbestdaken vanaf 2024 heeft men nog 7 jaar om hun panden asbestvrij te maken. Voor 2017 heet de rijksoverheid net zoals in 2016 een asbestsubsidiebedrag ter beschikking gesteld van 15 miljoen euro. Echter op 23 Oktober 2016 was de 15 miljoen euro asbestsubsidie op. Alle aanvragen die na deze datum binnen zijn gekomen worden her beoordeeld en meegenomen in de subsidiepot van 2017. Dit betekend dat de subsidiepot van 2017 met 2 extra maanden belast is.

De vraag is dan ook: gaan we Oktober 2017 halen of is de pot al veel eerder leeg? Mocht u dus willen investeren in een nieuw dak en u heeft de asbestsubsidie in uw begroting meegenomen,
hou er dan rekening mee dat als u te lang wacht u misschien tot 2018 moet wachten voor u uw asbestsubsidie ontvangt. Zie voor meer informatie het artikel op de site van de Rijksoverheid.

Wilt u snel en efficiënt van uw asbest af?

Wij helpen u graag! Bel ons op: 0517 59 14 70 of gebruik de contactpagina.